Gelir İdaresi’nden “zengine vergi jesti” iddialarına yanıt

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Yanıltıcı Haberlerle İlgili Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan ve bazı şirketlerin vergilerinin ertelendiği yönünde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı içerikli haberler nedeniyle açıklama yaptı.

Açıklamada, halka açık şirketlerin finansal tablolarından hareketle yapılan haberlere işaret edilerek şunlar kaydedildi:

“‘Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar lira, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar lira vergi borcu ertelendi. Kimi dev şirketler 2024’te kuruş vergi ödemedi.’ şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yapılarak, Bakanlığımızın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki Hazine ve Maliye Bakanlığımızca haberlerde ismi geçen hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiş veya taksitlendirilmemiştir. Söz konusu paylaşımlara konu olan ertelendiği iddia edilen vergiler, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplara ilişkin olup, şirketlerin gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerini göstermekte, vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmemektedir.”

Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre defter tutmak ve mali tablolarını hazırlamak mecburiyetinde olduğu belirtilen açıklamada, bağımsız denetime tabi şirketlerin uluslararası kurallara uyumlu olarak yayımlanmış Türkiye Muhasebe Standartları’na göre mali tablolarını oluşturdukları ve kamuoyuna açıkladıkları vurgulandı.

İlgili standarda göre mali tablolarda, “ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlığı” olarak iki hesap türünün yer aldığı ve bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerin muhasebeleştirildiği belirtilen açıklamada, yeterli muhasebe bilgisi olmadan sadece hesap bakiyelerine bakılarak, şirketlerin vergi borcu ertelendiği şeklinde yanlış ve yanıltıcı haberler yapılmasının son derece hatalı olduğu vurgulandı.

KAYNAK: AA

Related Posts

83 bin lira maaş oldu, üstüne ikramiye de alacaklar

Türkiye’nin gündemine oturan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’deki ( TÜPRAŞ) toplu iş sözleşmelerinde, geçtiğimiz hafta yetkili sendika Petrol-İş Sendikası’ile işveren yüzde 35 zamda el sıkıştı. Söz konusu anlaşma Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin’de ihracatta yükseliş sağlandı. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı. ÇİN’DE İHRACAT NİSAN’DA ARTTI Çin’in ihracatı nisanda yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar …