Almanya’da şirketler şubatta üretimi azalttı

Almanya Sanayi Üretiminde Şubat Ayında Gerileme Yaşandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin şubat ayı geçici verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın ikinci ayında bir önceki aya kıyasla %1,3 geriledi. Ocak ayında %2 artış gösteren üretim, beklentilerin altında kalarak %0,8 düşüş yaşadı. Şubat 2024’e göre ise %4 düşüş kaydedildi.

Verilere göre, enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla %0,5 geriledi. Sermaye malı üretimi %2 artarken, ara malı üretimi %0,4 düştü. Tüketim mallarında %3, inşaatta %3,2 ve enerjide %3,3’lük gerileme yaşandı. Gıda sektöründe %5,3’lik üretim düşüşü genel sonucu olumsuz etkilerken, elektrik teçhizat ürünleri imalatında %3,3’lük artış olumlu bir etki yarattı.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı açıklamasında, üretimin aralık-şubat döneminde önceki üç ayın seviyesinde kaldığı belirtildi. Ancak, imalat sektöründe halen bir toparlanma belirtisi olmadığı vurgulandı. Üretim verileri, sanayi üretiminde yatay seyrin devam ettiğine işaret ederek, geleceğe dair belirsizlikleri gözler önüne serdi.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, son açıklanan verilerin Alman sanayisinin zor günler geçirdiğini gösterdiğini ifade etti. Ticaret gerilimleri ve ABD gümrük vergisi artışları ekonomi üzerinde baskı oluştururken, Almanya’nın ihracatının %10’unun ABD’ye yönelik olduğunu belirtti.

Almanya’da imalat sektörüne bağımlılığın diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu ve ekonomisinin zor günler yaşadığı belirtilirken, yapısal sorunlar ve rekabetin ekonomi üzerinde negatif etkileri olduğu vurgulandı. Alman ekonomisi, son yıllarda art arda daralmalar yaşarken, hızla değişen küresel ekonomik şartlara uyum sağlamakta zorlanıyor.

Related Posts

Ekonomik belirsizlik daha ne kadar devam edecek? Dünyaca ünlü yatırımcıdan altın değerinde tavsiye

Uluslararası yatırımcı Mark Mobius, ticaret savaşlarındaki belirsizliğin en az 6 ay sürebileceğini belirterek, bu süreçte “nakit kraldır” diyerek fonlarının yüzde 95’ini nakitte tuttuğunu açıkladı. Mobius, “Doğru zaman geldiğinde fırsatları değerlendirmeye hazır olmalıyız” dedi.

Son dakika: Borsada manipülatif hareket yapan 15 şüpheli için gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptıkları tespit edilen 15 şüpheli hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçlarından gözaltı kararı verildi.

Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Zaten çok düşük kalan, üstelik de bir yıl sonra ödenen tarım desteklerinin çiftçi, üreticiyi mağdur ettiği gibi mirasçılarını daha da mağdur ettiği ortaya çıktı.

Bankacılık Endeksi’nde düşüş yüzde 3’ü geçti: Akbank’ta işlemler durduruldu

Bankacılık endeksinde kayıplar derinleşti. Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası hisselerinde sert düşüşler yaşanırken, Akbank paylarında işlemler geçici süreyle durduruldu.

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir