Ayasofya’nın yer altı yapıları temizlenerek ziyarete açılacak

Ayasofya’nın Tünelleri ve Yer Altı Mezarı Temizlikten Sonra Ziyarete Açılacak

Dünyanın sanat ve mimarlık tarihi açısından önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin tünelleri, mahzenleri, dehlizleri ve üç odalı yer altı mezarı temizlik çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen temizlik ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, yaklaşık 5 yıl önce Ayasofya’nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmalarını yaptıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu‘nun destekleriyle yürütülen görselleştirme çalışmalarından sonra temizlik çalışmalarına başlayacaklarını duyuran Diker, “Bu sayede Ayasofya’nın yıllardır ihmal edilen yer altı güzellikleri ve arkeolojik bulgular ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş olacak.” dedi.

Ayasofya’yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yer altı yapılarında tüneller, mahzenler ve mezar olduğunu belirten Diker, tüm bu yapıların bir yıl sürecek çalışma ile temizleneceğini ifade etti.

Çalışmanın Türkiye ve dünya kamuoyunun dikkatini çekeceğini belirten Diker, “Bu çalışma sayesinde Ayasofya’nın yer altı yapılarının temizlenmesiyle belli bir kısmı ziyarete açılacak ve içindeki bulgular, Ayasofya Müzesi tarafından denetlenerek İstanbul’un tarihine ışık tutacak nitelikte olanlar gün yüzüne çıkacak.” şeklinde konuştu.

Diker, revaklı avlunun altında bulunan kısımların Ayasofya ile aynı yaşta yani bin 500 yıllık olduğunu belirterek, mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Yapılacak çalışmanın önemine vurgu yapan Diker, “Ayasofya’nın mevcut iklimlendirme koşullarının iyileştirilmesi için bu yer altı yapılarının temizliğinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bu çalışma, daha önce yapılanlardan daha kapsamlı ve uzun vadeli olacak. Ayasofya gibi önemli bir yapıya ait yer altı yapılarının temizlenmesi, İstanbul’a yeni kazanımlar sağlayacaktır. Kültürel mirasımızın tekrar gündeme gelmesi, Ayasofya’ya olan ilginin artmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Ayasofya’da yürütülen Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Diker, sadece üst yapı değil, alt yapı düzenlemelerinin de yapıldığını belirterek bu durumun sevindirici olduğunu dile getirdi. (AA)


Annem Ankara: Ne dönem, ne de Ankara dizisi olabiliyor!


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon ENAG’a göre 83,40, TÜİK’e göre 44,38 oldu

TIKLAYIN – Memur maaşı ve emekli aylığı zammı belli oldu

TIKLAYIN – Kıdem tazminatı tavanı belli oldu

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti: İşte değişen ödemeler

TIKLAYIN – Ahmet Türk: Bahçeli’nin tutumunu görünce insan şok oluyor, samimi olduğunu da insan fark ediyor

TIKLAYIN – DEM Parti’nin “İmralı” gündemli siyasi parti ziyaretleri sürüyor, takvim belli oldu


Related Posts

Hava durumu tahminleri il il 13 Temmuz 2025 | Yarın hava nasıl olacak, hafta sonu İstanbul’da yağmur var mı? Meteoroloji’den son dakika uyarısı!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Sıcak hava İstanbul’da etkisini sürdürürken, pazar günü için Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarına sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre pazar günü Artvin çevrelerinde sağanak yağış etkili olacak. Hava sıcaklığının, kuzeybatı kesimlerde mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 13 Temmuz hava durumu raporu.

Metan gazı nedir, ne demek? Metan gazı zehirlenmesi nasıl olur? İşte metan gazının zararları!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesindeki bir mağarada yapılan arama- tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalan 19 askerden 5’inin şehit olduğunu duyurdu. Acı haberin ardından metan gazı zehirlenmesi belirtileri ve metan gazı zararları gündeme geldi. Doğal gazın bir bileşeni ve önemli bir yakıt olan metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. Peki, metan gazı nedir, ne demek? İşte, metan gazı hakkında ayrıntılı bilgiler.

Aşure günü ne zaman bitiyor 2025, hangi tarihlerde yapılır? Muharrem ayının 10. günü ne zaman, hangi gün?

Aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor 2025 Muharrem ayı ile birlikte sorgulanıyor. Muharrem Ayı, İslam’da maneviyatın yüksek olduğu ve ibadetlere daha fazla yönelinmesi tavsiye edilen önemli bir aydır. Bu ayda yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin sevabı büyük kabul edilir. Özellikle Aşure Günü (Muharrem’in 10. günü) duaların kabul edildiği mübarek günlerden biridir. Peki, aşure günü ne zaman bitiyor 2025, hangi tarihlerde yapılır? Muharrem ayının 10. günü ne zaman, hangi gün? İşte aşure günü 2025 tarihi…

Dizinin Cihan’ından “Uzak Şehir” açıklaması: Klişeler şekil değiştirdi

Dizinin Cihan’ından “Uzak Şehir” açıklaması: Klişeler şekil değiştirdi

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

Samsun Kültür Yolu Festivali başlıyor

Samsun Kültür Yolu Festivali başlıyor