Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Bayram Zamanı Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramlar, sevdiklerle bir araya gelmenin, bol lezzetli yemeklerin paylaşıldığı özel zamanlardır. Ancak özellikle Kurban Bayramı, kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Bu durum, kalp hastaları, diyabet hastaları, böbrek rahatsızlıkları olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri oluşturabilir.

Beslenme ve Diyet konusunda uzman Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram süresince dengeli beslenme stratejileri paylaştı. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.

‘Kırmızı Et için Öğle Yemeğinde Tercih Edin’

Kaplan, bayramda et tüketiminin artmasının normal olduğunu ancak bunun dengelenmesi gerektiğini belirtti. “Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Kahvaltıda mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan olan peynir, et grubundan olan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu yer almalı. Bayram kahvaltılarında börek, dolma ve sarma gibi karbonhidratlı yiyecekler çok yer alıyor. Bu gibi yiyecekleri tüketiyorsak, ekmekten veya günün diğer tahıllarından feragat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Salata, Etin Sindirimini Kolaylaştırır’

Etin sindiriminin zor olduğunu hatırlatan Kaplan, “Kırmızı eti özellikle öğle öğününde tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlayabilir ve uyku düzenini de etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır” dedi.

‘Tatlı Tüketiminde Ölçülü Olun, Şerbetli Tatlılardan Kaçının’

Kaplan, bayramlarda tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, “Misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli” önerisinde bulundu. Danışanlarına, şerbetli tatlılar tüketirken günlük 2 dilimi aşmamalarını, sütlü tatlılarda ise 2 kaseye kadar tüketebileceklerini belirtti.

‘Günde En Az 2,5 Litre Su Tüketmeyi Unutmayın’

Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde su tüketiminin önemine değinen Kaplan, “Çay ve kahve keyfi yaparken mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmeli. Gazlı, şekerli içeceklerin günlük tüketimi bir bardağı geçmemeli. Bu içeceklerin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve sindirimi desteklemek için günde en az 2,5 – 3 litre arası su içmek önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.