Bayramda sıcak alarmı

Aleyna Sevim – Sıcaklıkların Akdeniz ve Ege’de 40 derece, İstanbul’da 35 dereceyi aşacağı tahmin edilirken, uzmanlar ‘‘Önümüzdeki hafta bunalabiliriz’’ diyor.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İç Anadolu’da önümüzdeki birkaç gün yağışların görülebileceğini ancak yurdun kalan kesiminde sıcaklıkların mevsim normalinin üzerinde seyredeceğini aktardı. Şen şu değerlendirmeyi yaptı: “Çarşambadan itibaren İstanbul dahil Marmara Bölgesi, Ege ve Akdeniz’e mevcut sıcakların üzerine bir de aşırı sıcaklıklar geliyor. İstanbul 35 dereceyi geçebilir. İzmir, Antalya 40 dereceye yaklaşabilir. Bayrama 10 gün var ama sıcak gireceğiz. Haziranın başında bu kadar sıcak olması biraz erkendi. Önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarında çok aşırı sıcaklıkları yaşayabiliriz ve evden çıkamayacağız galiba. Çok dikkat etmemiz gerekecek. İstanbul’da şu an nem de yüksek. Önümüzdeki hafta da bu şekilde gözüküyor, bunalabiliriz. Nem öğleden sonra ve akşamları yüzde 80’lere varıyor. Nem hissedilen sıcaklığı yükseltiyor. Yarın 30 derece ama bizim hissettiğimiz 33 derece civarında oluyor. Bu havalarda şapkasız, gözlüksüz dışarı çıkmamak lazım ve beyaz giysiler giyilmeli. Sıcak çarpmasına neden olabilir. “

İstanbul 40 dereceyi aşar mı?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Şahin Şahbaz, “Sahil kesiminde mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde sıcaklıklar hâkim. Hafta başından itibaren yeniden bir ısınma periyoduna gireceğiz. Önümüzdeki haftayı mevsim normallerinin oldukça üzerinde sıcaklıkla geçirmeyi bekliyoruz. Hava tahmini işi son yıllarda artan oranda sayısal atmosfer simülasyonları (model) üzerinden yürüyor. Bu modeller birbirinden çok farklı senaryolar üretebiliyorlar. Örneğin; modellerin bazılarına göre İstanbul açısından önümüzdeki günlerde 40 derecenin üzerinde sıcaklığı görme ihtimalimiz var. Sosyal medyada İstanbul için 45 derece sıcaklık olacağı söyleniyor ancak bu bizim öngörümüze göre çok ekstrem bir durum. Olmaz diyemeyiz ama olma ihtimali de oldukça düşük” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx