Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı: Tarımsal Desteklerdeki Sorunlar Vurgulandı

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, tarımsal desteklerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek çiftçilerin ve üreticilerin mağduriyetine vurgu yaptı. Hamzaçebi, desteklerin yetersizliğini ve mirasçılarının durumunu anlattı.

Hamzaçebi, çiftçilere verilen mazot, gübre ve gelir desteklerinin çok düşük olduğunu belirterek, “Çiftçiler alın terinin karşılığını alamadığı için tarlalarını ekemiyor. Destekler yıllardır gerçek enflasyon oranında ve piyasa şartlarına uygun bir şekilde artırılmıyor. 2024 yılı için dönüm başına fındık için mazot 103 TL, gübre 35 TL, gelir desteği 170 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yılın destekleri bir sonraki yıl ödenmektedir. Yani 2024 destekleri 2025 yılında ödenmeye başlanmıştır” şeklinde konuştu.

‘Mirasçılar İçin Kolay Değil’

Hamzaçebi, vefat eden çiftçinin mirasçılarının bile sembolik olarak değerlendirilen düşük destekleri almanın kolay olmadığına dikkat çekti. Mirasçıların, belirli süre içinde veraset intikal vergisini ödeyerek sabit destekleri bankadan alması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:

“2024 yılında vefat eden bir çiftçinin 5 mirasçısı için ayrı ayrı 5 bin TL destek tutarı, hak sahibi olan vefat eden çiftçi adına bankaya yatırılıyor. Banka daha sonra mirasçılarından ‘borcu yoktur’ belgesi istiyor. Maliye, yasada olmamasına rağmen ‘ek beyan ver’ talebinde bulunuyor. Ancak mirasçılar süresi geçtiği gerekçesiyle ceza alıyorlar. Bu durumda mirasçılar, destek tutarından daha fazla ceza ödeyeceği için destek primlerinden vazgeçiyorlar. Hükümet, vatandaşlara destek veriyormuş gibi gösterip aslında vermediğini ortaya koyuyor.”

‘Cezadan Vazgeçilmeli’

Hamzaçebi, çay, buğday, üzüm gibi destek ödemelerinde de mirasçıların aynı zorlukları yaşadığını ifade etti. Ayrıca, bu desteklerin ne zaman ödeneceğinin belirsiz olduğunu ve ileride de benzer sorunlarla karşılaşılacağını belirtti. Hamzaçebi, “Maliye, vatandaşlar için Vergi Usul Yasası’na uygun bir şekilde ‘düzeltme beyanı’ alarak ceza uygulamasından vazgeçmelidir. Hükümet de destekleme miktarlarını güncel ekonomik şartlara uygun hale getirerek artırmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Son dakika: Borsada manipülatif hareket yapan 15 şüpheli için gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptıkları tespit edilen 15 şüpheli hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçlarından gözaltı kararı verildi.

Bankacılık Endeksi’nde düşüş yüzde 3’ü geçti: Akbank’ta işlemler durduruldu

Bankacılık endeksinde kayıplar derinleşti. Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası hisselerinde sert düşüşler yaşanırken, Akbank paylarında işlemler geçici süreyle durduruldu.

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

TİGEM’in 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri açıklandı.

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir