Emekli olduktan sonra çalışınca emekli maaşı düşer mi?

Türkiye’de Emekli Olanlar, Çalışmaya Devam Ediyor: İşte Detaylar

Türkiye’de emekli olan ancak emekli aylığı ile geçinemeyen 2 milyondan fazla kişi, çalışmaya devam ediyor. Emekliler, hem hak kaybı yaşamamak hem de geçimlerini sağlamak için çeşitli formüller arıyorlar.

Geçtiğimiz yıl 2024 ile 2025 yılı arasında yaşanan yüzde 30-31’lik farktan etkilenmemek için binlerce kişi emekli olurken, birçoğu emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam etti. Ancak yeni sorular da beraberinde getirmeye başladı. Çalışarak emekli olanlar, emekli aylıklarının düşüp düşmeyeceği konusunda endişeli.

Ahmet Kıvanç, konunun uzmanlarından biri olarak, emekli aylıkları ile ilgili detayları Habertürk’te paylaştı. Bir okurunun emeklilik süreciyle ilgili sorusunu yanıtlarken, “15 Ocak 2025’ten önce emekli olup tekrar çalışmaya başlayan bir kişi, aylıkta düşüş yaşamadan 9.500 TL ek gelire sahip olabilir” dedi. Ayrıca, emekli aylıklarının 2025 yılındaki düşüşünden etkilenmemek için erken başvurunun önemine dikkat çekti.

Geç Emeklilik Durumunda Yaşanabilecek Kayıplar

Başka bir okurunun, sigorta giriş tarihinden sonra emekli olması durumunda aylık miktarının düşüp düşmeyeceği sorusuna Kıvanç, net bir yanıt veremeyeceğini belirtti. Ancak hükümetin enflasyon ve büyüme hedeflerine göre, beş yıl çalıştıktan sonra 2024 yılındaki aylık seviyesine ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi. Eğer 2026 yılında emekli olunursa, yaşanacak kaybın bir kısmının telafi edilebileceğini belirtti. Ayrıca, emekli aylığı bağlatmayıp çalışmaya devam etmenin de maliyeti olduğunu vurgulayarak, “Emekli aylığını alarak çalışmaya devam etmek daha avantajlı olabilir” dedi.

Pirim Günü Eksik Olanların Durumu

1988 yılında sigorta girişi yapmış ancak prim günü eksik olan bir kişinin emeklilik sürecini değerlendiren Kıvanç, “Prim gününüz 3600’den fazla ise 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Ya da 5225 veya 5300 prim gününü tamamlayarak normal emeklilik hakkı elde edebilirsiniz” açıklamasında bulundu. Eksik günlerin doğum borçlanması veya isteğe bağlı sigorta primi ile tamamlanabileceğini belirtti.

Related Posts

Etiketler denetlendi: Ankara’da 25,6 milyon TL ceza kesildi

Ankara Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Haziran ayında fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı denetimleri gerçekleştirdi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, 1 milyon 63 bin 958 ürün denetlendi, bu ürünlerden 8 bin 100’ünün mevzuata aykırı …

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.

Tabelalar değişecek: Akaryakıta otomatik zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam dönemi başlıyor. ÖTV düzenlemesiyle birlikte pompa fiyatlarında artış bekleniyor. Tüketiciler zamların etkisini önümüzdeki günlerde hissetmeye başlayacak.

Rekabet Kurulu, 15 kurum hakkında soruşturma açtı

Rekabet Kurulu, zirai ilaç ve/veya tohumculuk pazarında faaliyet gösteren 12 teşebbüs ve 3 meslek birliği hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…