Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Ankara’da Gabon İle Ekonomik İşbirliği Geliştirilecek

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Gabon ile işbirliğinin savunma sanayi, tarım, madencilik gibi alanlarda ileri taşınacağını belirtirken, önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sahra Altı Afrika ülkelerinden Gabon ile vergi kaçakçılığı ve çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, komisyonda Türkiye ve Gabon arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Duran, ülkede önemli demir, manganez ve altın yataklarının yanı sıra tarım ve balıkçılık alanlarında da geniş potansiyel olduğunu vurguladı.

‘İş birliği genişletilecek’

Türk firmalarının şu anda Gabon’da inşaat ve enerji alanında önemli projeler üstlendiğini belirten Duran, “İş birliğimizi ve mevcut ilişkilerimizi savunma sanayi, tarım, balıkçılık ve madencilik gibi yeni alanları da kapsayacak şekilde genişletmek istiyoruz” dedi. Gabon ile Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da yapılması planlanırken, Duran, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili şu verileri sundu: “İkili ticaret hacmimiz 2024 itibarıyla 109.09 milyon dolar, ihracatımız 99.25 milyon dolar, ithalatımız 9.83 milyon dolar. Gabon ile vergi anlaşması imzalamamızın sebebi, zaten Afrika’da yatırım yapan iş insanlarımızın büyük ilgisinden kaynaklanıyor. Amacımız kısa vadede bu 109 milyon dolarlık hacmi 200, 300, 500 milyon dolara çıkarmak.”

Related Posts

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Başkentten ihracat 4 ayda 4,6 milyar dolara ulaştı

Ankara’dan bu yılın ocak-nisan döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarak 4 milyar 568 milyon 4 bin dolara yükseldi.

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor! Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düştü

TEKNOFEST KKTC’de DHA muhabirine açıklamalarda bulunan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türkiye, savunma sanayisinde bütün dünyanın kabul edeceği şekilde dünyaya damgasını vurmuş eserleri geliştiriyor. Yüzde 80’lerde olan yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düşürdü. Avrupa halen daha yüzde 80 oranında yurt dışına bağımlı” dedi.

Türkiye gelir oranına göre sadece bir ülkeyi geçebildi

Avrupa ülkeleri arasındaki gelir oranlarına göre Türkiye yalnızca Bulgaristan’ı geçerek sondan ikinci sırada yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir