Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 22. Üst Kurul Toplantısı vesilesiyle geldiği Edirne’de Trakya Üniversitesinin senato toplantısına başkanlık etti ve çeşitli temaslarda bulundu.
Özvar, senato toplantısında yaptığı konuşmada, diğer misyonlarının yanı sıra Trakya Üniversitesinin bilhassa uluslararasılaşma bakımından muazzam bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Yükseköğretim Kurulu olarak bilhassa uluslararası alanda aktif olan, faaliyetleri güçlü olan üniversiteleri desteklemek gibi bir misyonlarının bulunduğunu ifade eden Özvar, Trakya Üniversitesinin Romanya’dan Yunanistan’a, Bulgaristan’dan Makedonya’ya, Kosova’dan Arnavutluk’a kadar tüm Balkanlarda başta sağlık, bilişim ve mühendislik olmak üzere pek çok alanda bölge ülkelerin öğrencilerini yetiştirme konusunda fevkalade önemli hizmetler verdiğini vurguladı.
Türkiye’nin son yıllarda başta yeni teknoloji hamlesi olmak üzere ortaya koyduğu çabaya paralel olarak Türk üniversitelerinin de dış dünyada yakından izlendiğine dikkat çeken Özvar “Üniversitelerimizin gittikçe daha da görünür hale gelmesi, ülkemizin kalkınmasına muazzam bir destektir. Üniversitelerimiz ve hocalarımız diplomasinin, siyasetin çözemeyeceği bazı konuları bilimle çözüyor” dedi.
Uluslararası öğrencilere sahip çıkmanın, onları müstakbel birer Türk dostu ve elçisi olarak tahayyül etmemin ve öyle davranmanın çok ama çok önemli olduğunu vurgulayan Özvar şöyle devam etti:
“TRAKYA ÜNIVERSİTESININ BALKANLARIN SAĞLIK MERKEZİ HÂLİNE GELMESİNİ HAYAL EDİYORUM”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Edirne temasları kapsamında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde “Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Ameliyathanesi”nin açılışını yaptı.
Trakya Üniversitesi Hastanesinde yılda 2 milyona yakın hastaya hizmet verildiği, ortalama 18 bin ameliyat yapıldığı, 400 uluslararası hastanın operasyonunun gerçekleştirildiği bilgisini alan Özvar, hastanede epilepsi hastalığına karşı yeni bir cerrahi işlem geliştirilen merkezi ziyaret ederek, bölüm doktorlarından bilgi aldı.
Trakya Üniversitesinin bölgede daha güçlü hale geleceğine inandığını kaydeden Özvar, “Trakya Üniversitemizin Balkanlar’ın sağlık merkezi haline gelmesini hayal ediyorum. Bizim üzerimize düşen konuda her türlü desteği vereceğimizi bilmenizi istiyorum. Çalışan, üreten gayret eden varsa biz buna asla kim, neci, hangi renk bakmıyoruz.” ifadelerini kulandı.
“Aramızdan Newton çıkacaksa bu ancak bizim omuzlarımızın üzerinden çıkacak”
Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerin bilhassa insan potansiyelini, akademik personelin kalitesini ve gücünü dikkate almak suretiyle gerek bölgesel gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde rekabet üretebilmesi için her türlü desteği verdiklerini belirtti.
Üreten, çalışan bütün hocaların desteklenmesinin önemine işaret eden Özvar, şöyle devam etti:
“Elverişli bir ortamın, iklimin inşa edilmesi çalışan arkadaşların teşvik edilmesinden geçiyor. Bilim takdir edilmediği yerde durmaz. Takdir edildiği yere gelir, tekdir edildiği yerden gider. Bu bakımdan bizim üniversitelerimizde kurmaya çalıştığımız iklim böyle bir iklim. Ama bunu Yükseköğretim Kurulunun yapması mümkün değil ancak üniversite yapabilir. Bu fevkalade önemlidir. Aramızdan Newton çıkacaksa bu ancak bizim omuzlarımızın üzerinden çıkacak. Bu bakımdan üniversitelerin bu bilimsel üretkenliği inşa etmesi ve desteklemesi lazım.”
-Öğrencilerle Buluşma-
Edirne Valisi Yunus Sezer’le birlikte Arasta Çarşısı’nı gezerek esnafla sohbet eden Özvar, Ardından Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde öğrenci topluluklarıyla ve uluslararası öğrencilerle buluştu. “Akademisyen Sanatçılar” isimli baskı resim sergisinin açılışını da yapan Özvar, tüm öğrenci topluluklarının stantlarını tek tez gezdi ve öğrencilerle sohbet etti.