Milyonları ilgilendiriyor! İşte asgari ücrette en güçlü tahmin

Milliyet.com.tr/ Milyonlarca emekli ve asgari ücretlinin gözü kulağı 2024 yılında yapılacak zamma çevrilmiş durumda. Peki en düşük emekli maaşı ve asgari ücret çalışmalarında son durum ne? İşte detaylar…

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “1 Ekim itibarıyla Meclis açılacak. Meclis’in açılmasıyla beraber hem ekonomiye dair hem siyasete dair alınması gereken kararlar var. Bu kapsamda emekliye dönük bir ara zam çalışması yapılamasıyla birlikte bu karar Meclis’e alınacaktır.

Eğer emekliye bir ara zam yapılacaksa buna ilişkin artışın kök maaşlara yükseltilmesi ve bununla beraber en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine gelmesini bekleriz. Bundan sonra emekliye gelecek her artış 10 bin TL üzerinden geleceği için her bir oransal artış emeklilere daha fazla yansıyacaktır. Kök maaş ve asıl maaş tartışması son bulacaktır.

BAĞKUR’DA PRİM DÜZENLEMESİ NE ZAMAN HAYATA GEÇER?

Bağkur’luların prim gün sürelerinin 7200 güne düşürülmesi durumu AK Parti’nin seçim çalışmaları kapsamında yapmış olduğu açıklamalardan birisiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buna ilişkin bir açıklaması olmuştu.

Burada esnaf tek başına çalışıyor olsa dahi SSK’lılar gibi 7200 prim gün sayısında değil 9000 prim gün sayısında emekli oluyor. Bu büyük bir mağduriyettir.

Eğer bir Bağkur’lu yanında çalışanı varsa ona sigorta primi ödüyor. Ancak çalışanı emekli olduğundan esnaftan çok daha yüksek maaş alabiliyor. Bu da çalışma barışını bozucu etkidir. Ondan dolayı prim gün sayılarının 9000 günden 7200’e düşmesi yönünde bir çalışma mevcut.

Tahminimce bütün esnafların prim gün sayıları 7200’e düşmeyecek bu düşüş kademeli bir şekilde yapılacaktır. Belli bir işçi çalıştırma ortalamasına göre erken emeklilik olabilecektir. Çünkü 1800 gün gibi önemli bir gün sayısını esnaf Bağkur’lular yatırmayacak. Düzenlemenin yasama yılı içerisinde Meclis’ten geçmesini bekliyoruz.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YIL SONU BEKLENTİNİZ NEDİR?

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan memura yüzde 50’ye yakın artış yapılacağını açıklamıştı. Burada toplu sözleşme zammı artı enflasyon kapsamında bir artış yapılacağı için yüzde 50’ye yakın tahminde bulunuldu. Bu aslında enflasyon farkı ile oluşacak zamdır.

Asgari ücretliler sadece enflasyon artışına göre zam almıyor. Bununla beraber geçim endeksleri işverenlerin rekabetine ilişkin fiyatlamalar, sigorta prim yükleri düşünülerek çalışma yapılıyor. Yine TÜRK-İŞ’in yaptığı açlık ve yoksulluk sınırlaması var. Açlık sınırı 14 binler seviyesinde, yoksulluk sınırı 40 binler seviyesine çıkmış durumda. Bunlar göz önüne alınacaktır.

Eski Bakan döneminde Bakanlık bir anket çalışması yapmıştı. ‘Asgari ücret ne kadar olmalı?’ diye sorulmuştu. Benzer doneler toplandıktan sonra asgari ücretle ilgili karar verilecektir.

Ben en az yüzde 40-45’lik artış yapılacağını düşünüyorum. Minimum 15 bin TL’den başlayacak bir asgari ücrete işaret ediyor. Bölgesel asgari ücretlerin konuşulması, asgari ücretlilerin sigorta primlerinin azaltılması ücretliler üzerinde vergisel adaletsizliklerin ortadan kaldırılması, çalışanların vergilerinin sabitlenmesi gibi hususlar önemli başlıklar içerisinde olacaktır.

Büyük bir reformla birlikte asgari ücret kısmı kadar ücretlerden vergi alınmıyor. Bunun daha da genişletilmesi gerekmektedir.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir